123Kasten.nl

Alles voor je woon- en slaapkamer

123Kasten.nl
Uitgelicht

Geniet van de zomer met een veranda

Wanneer we over veranda’s praten zal bij de meeste mensen een bepaald beeld naar voren komen,
Het beeld namelijk van een open ruimte aan de voorkant van een huis, met een schommelstoel en een koffietafel.

Natuurlijk van hout.

Houten veranda’s moeten natuurlijk van hout zijn en het is een soort uitbreiding van een huis, meestal aan de voorgevel, waar mensen kunnen gaan zitten die op de bewoner wachten bijvoorbeeld. De veranda wordt vooral gebruikt door de bewoners als onderdeel van het huis dat open staat naar de straat, de voortuin of naar het uitzicht op wat grotere afstand.

Wanneer u van plan bent een veranda aan uw huis te bouwen moet u rekening houden met een paar wettelijke regelingen. Omdat het aanzien van de woning verandert is het aanvragen van een vergunning verplicht. Dat betekend ook bijna automatisch dat u een architect moet aannemen om de ontwerpen voor u te maken.

Maar het betekent niet dat u niets zelf kunt doen. Zo lang u zich aan de bouwvoorschriften van uw gemeente houdt en de ontwerpen van de architect opvolgt bent u vrij te doen wat u wilt. Dat wil zeggen dat u uw houten veranda helemaal zelf mag bouwen.

De keuze van het materiaal.

De keuze van het materiaal is duidelijk, voor een houten veranda hebt u hout nodig. Let voor maten en hoeveelheden vooral op de ontwerpen en beschrijvingen van de architect.
Natuurlijk is eikenhout prachtig materiaal om een houten veranda mee te bouwen. Maar het is in ons land redelijk duur en er zijn alternatieve houtsoorten.

Wanneer u van plan bent de houten veranda blank te lakken is meranti heel mooi. Meranti heeft een roodachtige glans wanneer het geschuurd en gelakt wordt. Het is niet zo makkelijk te verwerken, maar goed toepasbaar voor een houten veranda.

Ook afzelia is een tropisch hardhout dat u zou kunnen kiezen voor uw veranda. Het is heel geschikt voor het buitenwerk en wordt vooral gebruikt voor deuren en kozijnen. Afzelia is wat donkerder en bruin van kleur.

U zou ook merbau kunnen kiezen, maar dan moet het hout wel voorbehandeld worden om het typische bloeden te voorkomen.

Naar de architect.

Wanneer u zelf een ontwerp in uw hoofd hebt probeer dat dan op papier weer te geven met een paar schetsen. De architect is goed in staat zelf een ontwerp te maken aan de hand van het bestaande gebouw, maar uw schetsen kunnen hem ook helpen uw ideeën en plannen in het uiteindelijke ontwerp weer te geven. De houten veranda moet tenslotte uw veranda worden. Vervolgens kan u aankloppen bij www.niekroos.nl om uw houten veranda tot werkelijkheid te laten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *